انتخاب شغل براساس شخصیت در سال 2023

فهرست محتوا

چرا انتخاب شغل بر اساس شخصیت اهمیت دارد؟

انتخاب شغل یکی از تصمیمات حیاتی و مهم در زندگی است. اینکه چه شغلی را انتخاب کنیم که در آن احساس رضایت داشته باشیم، مهمترین چالش افراد در انتخاب شغل است. برای همین باید نگاهی جدید به معیارهای انتخاب شغل بیاندازیم و هوشیاری بیشتر،‌ مسیر شغلی خود را تعیین کنیم. 

یکی از معیارهای انتخاب شغل،‌ توجه به تناسب ویژگی‌های شخصیتی و شغل دلخواه است. این ویژگی‌ها نقش کلیدی در موفقیت یا شکست ما در مسیر شغلی دارند. برخی از دلایل اهمیت شخصیت شناسی در مسیر شغلی عبارت‌اند از:

سازگاری با محیط کار: شخصیت می‌تواند معیاری برای سازگاری شما با محیط کار و همکارانتان باشد. به‌عنوان مثال برخی از افراد در کارهای گروهی به خوبی عمل می‌کنند، در حالی که برخی دیگر بهتر است که به تنهایی کار کنند.

رضایت شغلی: وقتی شما در شغلی که دوست دارید،‌کار می‌کنید، احتمالاً رضایت شغلی بیشتری خواهید داشت.

کاهش تغییر مسیر شغلی: وقتی که شغل مناسب شخصیت خود را انتخاب کنید، احتمالاً کمتر به فکر تغییر شغل خود خواهید بود. این امر به ثبات شغلی، افزایش تجربیات و تخصص در زمینه شغلیتان کمک می‌کند.

اشتیاق و پایداری: شغل مناسب انگیزه و اشتیاق شما را برای کار بیشتر می‌کند.

انتخاب شغل مناسب

چه چیزی شما را به سمت شغلتان جذب می‌کند؟ به زبان ساده چه عاملی باعث‌ می‌شود هر روز صبح سرکار روید؟ منافع، علاقه به کار، رفاقت با اعضای تیم و…

درحالی‌که هر یک از این‌ها بدون شک نقش مهمی در رضایت شغلی دارند، تحقیقات نشان می‌دهد که تناسب شغل و شخصیت یک عامل تأثیرگذار در موفقیت شغلی است. هرچه ویژگی‌های شخصیتی شما با شغلتان تناسب بیشتری داشته باشد، عملکرد شما سازنده‌تر و بیشتر خواهد بود.
 
برای مثال افراد درونگرا و برونگرا را در نظر بگیرید. افراد برونگرا بیشتر در یک محیط کار اجتماعی و تعاملی پیشرفت می‌کنند، درحالی‌که درونگراها با وظایف مستقل و تحلیلی را بیشتر دوست دارند. این ویژگی‌های شخصیتی هستند که موفقیت شما در یک نقش و سازگاری با دیگران را پیش‌بینی می‌کند.

چرا تناسب شغل و  شخصیت برای پیشرفت حرفه‌ای شما بسیار مهم است؟

  • تناسب فرهنگی بهتر
  • عملکرد شغلی بهتر
  • رضایت شغلی بالاتر.
  • شخصیت نقاط قوت و ضعف شما را مشخص می کند.

تناسب فرهنگی بهتر

یکی از بزرگترین مزایای تناسب شغل و شخصیت، سهولت بیشتر در ارتباط موثر با همکاران و سایر است.

کسانی که دارای ویژگی‌های برون‌گرایی هستند، احتمالاً از کار با کسانی که همان صراحت را نشان می‌دهند، لذت خواهند برد. به‌احتمال زیاد، این افراد همان مسیرهای شغلی شما را دنبال می‌کنند. زمینه‌های محبوب برای این شخصیت‌ها عبارت‌ است از فروش، روابط‌عمومی یا مدیریت و… است.
 
افرادی که به‌راحتی ابراز همدردی و مهربانی می‌کنند، احتمالاً از کار در موقعیتی که بتوانند به دیگران کمک کنند، لذت خواهند برد. شغل‌های مناسب برای این افراد می‌توان به خدمات اجتماعی، مانند مشاوره، تراپیست و… است.
 
یکی  از نمود‌های تناسب شغل و شخصیت در ارتباط با همکاران است. اگر در انتخاب شغل به شخصیت و روحیات خود توجه کنید، سازگاری شما با محیط کارتان بیشتر شده و نیز می‌توانید ارتباط بهتری با همکاران خود داشته باشید. 

عملکرد شغلی بهتر

مانند ارتباط با همکاران، ویژگی‌های شخصیتی شما نیز روی ارتباط با مشتریان و ذی‌نفعان خود در کار تأثیر می‌گذارد. به‌عنوان‌مثال کسانی که به طور طبیعی دلسوز، همدل و با در برقراری ارتباط خوب هستند، در شغل‌هایی مثل پزشکی، کارگرانی عملکرد بهتری دارند. این افراد همین‌طور در شغل‌های مدیریتی عملکرد خوبی دارند چرا که می‌توانند به‌خوبی تیم‌ خود را رهبری کنند. اگر شغل شما با روحیات شما سازگاری داشته باشد، از انجام فعالیت‌های مرتبط با آن لذت می‌برید و احساس رضایت شغلی شما افزایش پیدا می‌کند.  به‌عنوان‌مثال، فردی را تصور کنید از ایجاد ارتباط برایش کاری سخت و دشوار است و از صحبت‌کردن طولانی‌مدت بیزار است. این فرد شغل ارتباط با مشتریان را انتخاب کرده‌، هر روز باید با تعداد بالایی از مشتریان ارتباط بگیرد تا نظر آن‌ها راجع به محصولات بپرسد و فعالیت‌های خود را انجام دهد. به نظر شما این شخص در این شغل احساس رضایت می‌کند؟ دنبال کردن شغلی که به بهترین وجه با شخصیت شما تناسب دارد، به شما کمک می‌کند به بهترین عملکرد خود را در شغلتان دست یابید و در نتیجه پیشرفت خوبی در مسیر شغلی خود داشته باشید.

رضایت شغلی بیشتر

داشتن وظایف و فعالیت‌هایی که به بهترین وجه بامهارت‌ها و ویژگی‌های شخصیتی شما تناسب دارد، اعتمادبه‌نفس شما را نسبت به توانایی‌هایتان افزایش می‌دهد. این موضوع به‌ شما کمک می‌کند نگرش مثبتی نسبت به شغل خود ایجاد کنید. علاوه بر این، زمانی که ارزش‌های یک فرد با ارزش‌های شرکت همخوانی دارد، اغلب احساس راحتی بیشتری در محل کار و تعهد بالاتری نسبت به نقش خود دارند. بنابراین، این یک موضوع برد – برد برای شاغلین و شرکت‌های آن‌ها است. تطابق درست شغل و شخصیت منجر به انگیزه بالاتر، کار تیمی بهتر و در نتیجه افزایش رضایت شغلی می‌شود.

شخصیت نقاط ضعف و قوت و شما را مشخص می کند.

وقتی شغل ایده‌آل خود را دنبال می‌کنید، درنظرگرفتن ویژگی‌های شخصیتی می‌تواند به شناسایی نقاط ضعف و قوت  شما کمک کند. این موضوع توانایی‌های ذاتی شما  و نحوه تعامل یا رفتار شما در اطراف دیگران را مشخص می‌کند.

نقاط قوت شما باعث می‌شود، مسیرهای شغلی که در آن‌ها به بهترین شکل ممکن است در آن‌ها پیشرفت کنید را پیدا کنید. همین‌طور شناخت نقاط ضعف شما به کشف بخش‌هایی که نیاز به بهبود دارند، کمک کند. سپس می‌توانید یک برنامه کامل برای رفع این شکاف‌ها در توانایی‌های خود ایجاد کنید. (در پست مراحل طراحی برنامه توسعه فردی می‌توانید با روش‌های شناخت نقاط ضعف و قوت آشنا شوید.) به‌عنوان‌مثال اگر علاقه‌ دارید به یک برنامه‌‌نویس فریلنسر موفق تبدیل شوید، اما ایجاد ارتباط کاری با افراد مختلف برای شما سخت است، با شرکت در دوره‌های کوتاه‌مدت آموزشی علاوه بر آموزش نکات تخصصی با افراد متخصص حوزهٔ کاری خود ارتباط بگیرید.

شناخت شخصیت خود باعث می‌شود محدودیت‌های خود را مشخص کنید و درک کنید که چگونه آن‌ها را کنار بگذارید؛ بنابراین هنگام جستجوی گزینه‌های شغلی جدید، اهمیت‌دادن به شخصیت به‌اندازه توانایی‌های فنی بسیار مهم است، زیرا یک شغل مناسب به چیزی بیش از مهارت‌های سخت یا علاقه به یک موضوع نیاز دارد. اطمینان از تناسب شخصیت شما با شغلتان منجر به روابط کاری بهتر، انگیزه، عملکرد و به‌طورکلی شادی در محل کار می‌شود.

انواع تست‌های شخصیت‌ شناسی معتبر:

تست MBTI (Myers-Briggs Type Indicator): 

یکی از معتبرترین و پراستفاده‌ترین تست‌های شخصیت‌شناسی است که براساس ۱۶ نوع شخصیت مختلف ساخته شده است. این تست معمولاً برای شناسایی سبک‌های ارتباطی، تصمیم‌گیری و حل مشکل به کار می‌رود.

تست DISC: 

این تست براساس چهار ویژگی اصلی شخصیتی: Dominance (حاکمیت), Influence (تأثیر), Steadiness (ثبات) و Conscientiousness (وظیفه‌شناسی) ساخته شده است. DISC می‌تواند به فهمیدن نحوه تعامل شما با همکارانتان در محیط کار کمک کند.

تست Big Five: 

معروف به “پنج عامل بزرگ”، این تست براساس پنج ویژگی اصلی شخصیتی است: باز بودن به تجربه، ویژگی‌های ضمیری، خروجی اجتماعی، مقابله با استرس و مهربانی.

تست شخصیت 16 عاملی کتل16PF: 
تستی دیگر است که به بررسی ۱۶ ویژگی شخصیتی در افراد پرداخته و می‌تواند نقاط قوت و ضعف فرد را در محیط کار نشان دهد.

مزایای استفاده از تست شخصیت MBTI در انتخاب شغل:

از جمله روش‌های معتبر برای شناسایی ویژگی‌های شخصیتی در دنیای امروز، تست MBTI است. این تست می‌تواند نقش حیاتی در انتخاب مسیر شغلی شما ایفا کند. وقتی که دلیل رفتارها و واکنش‌های خود را در شرایط مختلف بدانید، می‌توانید شغلی را انتخاب کنید که در آن احساس راحتی و رضایت می‌کنید. به‌طور کلی برخی از مزایای استفاده از تست شخصیت‌شناسی MBTI در کشف مسیر شغلی عبارت‌ است از:
تصمیم‌گیری راحت‌تر در مورد شغل
  • کاهش احتمال اشتباه در انتخاب‌ها
  • افزایش احساس رضایت شغلی 
  • بهره‌وری بیشتر در شغل
تست شخصیت‌شناسی MBTI

نمونه‌های از شغل‌ها براساس تیپ‌ شخصیتی تست MBTI:

INTJ
 این افراد منطقی، دارای ایده‌های جدید، و مستقل هستند. آن‌ها دوست دارند برنامه‌ریزی کنند و به دنبال کمال‌گرایی هستند. شغل‌های پیشنهادی:
  1. محقق
  2. مهندس
  3. مدیر پروژه
 
افراد مشهور دنیا که تیپ شخصیتی آن‌ها INTJ است:
  1. Elon Musk
  2. Jodie Foster
  3. Bill Belichick
  4. Nikola Tesla
  5. Christopher Nolan
  6. Isaac Newton
ESFP

این افراد اجتماعی، پویا، و علاقه‌مند به تجربیات جدید هستند. شغل‌های پیشنهادی:

  1. فروش
  2. هنرمند
  3. مشاور
افراد مشهور دنیا که تیپ شخصیتی آن‌ها ESFP است:
  1. William J. Clinton
  2. Mark Cuban
  3. Leonardo DiCaprio
  4. Katy Perry
ISTP
این افراد ماجراجو، عملی، و تحلیل‌گر هستند. شغل‌های پیشنهادی:
  1. مکانیک
  2. توسعه دهنده نرم‌ افزار
  3. تحلیل‌گر
افراد مشهور دنیا که تیپ شخصیتی آن‌ها ISTP است:
  1. Harrison Ford
  2. Bruce Lee
  3. Albert Einstein
  4. Bill Gates
 
تست شغل مناسب

چالش‌های انتخاب شغل در سال 2023 چیست؟

  • تغییرات سریع در تکنولوژی: پیشرفت‌ سریع تکنولوژی و ظهور فناوری‌های جدید مثل هوش مصنوعی برخی از شغل‌ها را در گذر زمان از بین برده است. 
  • رقابت زیاد: با افزایش تعداد متخصصان در حوزه‌های مختلف، رقابت برای یافتن یک شغل مناسب بیشتر می‌شود.
  • نیاز به مهارت‌های متنوع: در عصر دیجیتال، فقط مهارت‌های تخصصی کافی نیست و همواره در موقعیت‌های شغلی مهارت‌هایی زیادی مثل مهارت‌های نرم یا تسلط به ابزارهای مختلف را برای کارجویان ضروری می‌دانند.
اما این چالش‌ها، فرصت‌های خوبی نیز به وجود آورده اند،‌ به عنوان مثال:
  1. ظهور شغل‌های جدید
  2. دسترسی به منابع آموزشی 
  3. امکان کار آزاد یا Freelance 

اگر تیپ شخصیتی با شغل مطابقت نداشته باشند چه اتفاقی می افتد؟

وقتی نقشی را انتخاب می‌کنید که با ویژگی‌ها و/یا ارزش‌های شما همخوانی ندارد، احتمالاً از آن جدا می‌شوید و رضایت شغلی کمتری را تجربه می‌کنید. مهم است که نقاط قوت شغلی خود را زودتر بشناسید و گزینه‌هایی را که ممکن است باشخصیت شما همسو هستند در نظر بگیرید.(برای کشف ارزش‌های شخصی خود می‌توانید از تست معتبر PVQ در بانا تلنت استفاده کنید.)

نکاتی برای انتخاب شغل دقیق‌تر:

نتیجه‌گیری:

در دنیای امروز که تغییرات بازار کار با سرعت بالایی در حال انجام است و فناوری‌های نوین وارد عرصه شده‌اند، انتخاب یک شغل مناسب بسیار چالش‌برانگیز می‌باشد. اما زمانی که این انتخاب براساس شخصیت انجام می‌شود، احتمال موفقیت و رضایت شغلی به شدت افزایش می‌یابد.

تست‌های شخصیت‌شناسی مانند MBTI نگاهی جدید از خود به ما می‌دهند که نقاط ضعف و قوت ما چیست؟ چه شغلی با روحیات ما تناسب دارد و چه محیط کاری را دوست داریم.  

در سال 2023، با توجه به اینکه فرصت‌های شغلی جدید در حال شکل‌گیری هستند، داشتن یک مسیر شغلی و استراتژی شخصی برای انتخاب شغل بسیار مهم است. استفاده از ابزارها، مثل کشف مسیر شغلی با هوش مصنوعی و مشاوره‌های شغلی می‌تواند در این مسیر ما را از انتخاب‌های نادرست جلوگیری نماید.

 
علی رحیمی

علی رحیمی

کارشناس دیجیتال مارکتینگ بانا

اشتراک‌گذاری:

پست‌های مرتبط